Sejak akhir2 ni..ramai sgt yg bertanya dan meragui khasiat ESP dan menyamakan dengan sumber soya biasa..kat sini saya buat sedikit summary dan pemahaman supaya setiap kita yg ambil ESP mengambilnya dengan ilmu dan dgn ilmu itu baru kita yakin dan bila yakin baru laa khasiatnya akan betul2 terserap dan diserap sepenuhnya oleh badan dan memnerikan hasil yg kita inginkan...makan tanpa ilmu tak bermakna apa2 malah akan memberi impak yg tak bgs sebab kita akan mudah goyah dan ketidakyakinan itu sendiri akan memungkinkan kita tak mendapat khasiat yg sepenuhnya dari apa yg kita makan dan ambil...
ESP ialah protin...kenapa protin penting?
APA yg BEST tentang ESP?
- merupakan sumber "Protein Lengkap" dgn 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperoleho dari diet seharian.
- Berasaskan tumbuhan (non-GMO soya) yg semulajadi rendah lemak dan bebas kolestrol.
- Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya utk kehidupan yg aktif, disamping membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormon yang sempurna.
- Membantu mengekalkan paras gula yg normal dalam darah.
- Kandungan lemak dlm ESP sangat minimum iaitu 1gm.
- Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yg tinggi dan diserap terus ke dalam darah.
- Dan paling penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet.
- Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8gram karbohidrat utk tenaga.
Kelebihan ESP: Menjadikan kulit muka cantik, halus, gebu dan berseri. Bantu hilangkan parut jerawat di muka. Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih. Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur. Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan. ESP juga menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolestrol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.
ESP jika diambil bersama suplement2 lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua seupplement yang kita ambil...cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak ambil bersama ESP.
part tu sure dah tau kan...so nak tau kenapa ESP soya BERBEZA daripada soya biasa??? JOM BACA 7 KRITERIA PENTING ESP:
INFO : Produk - ESP - 7 kriteria / panduan / guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN
INFO : Produk - ESP - 7 kriteria / panduan / guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN
Soy Protein Isolate Powder |
- Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic ~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic...sebab kajian penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dan dari segi kajian, sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
- Soybean tu mestilah Non GMO (tak dihasilkan secara genetic) ~ Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? Sebab secara umumnya, soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural)...dan kebanyakan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan genetic. Dr Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.
- Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu ~ Ni ciri yang amat penting. Badan memerlukan kesemua 9 ni utk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30% , and many important body functions are delayed or stopped.
- Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alkohol ~ Alcohol tu haram ialah satu hal jugak...tapi kalau disusi dgn alcohol, ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone...up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2, etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
- Bahan anti-thyroid / anti-growth substance mesti disingkirkan ~ Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. Sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process taht removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
- Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan ~ Amino acids sgt sensitif dgn suhu yg panas...In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.
- Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa? ~ Kajian / artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yg demikian, unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha / pengeluar protin tidak menambah cukup calcium
***********************************************************
Untuk dapatkan produk Shaklee, boleh hubungi saya;
No comments:
Post a Comment