Wednesday 27 June 2012

Semua Orang Perlukan Protein. Protein Asas Sel - Keperluan Utama

Assalamualaikum...dah lama rasanya tak menjengah blog ni...hari ni berkesempatan untuk kongsikan lagi satu kabaikan protein...

Ada kenalan bertanya, mengapa mukanya penuh dengan tompok-tompok hitam akibat kesan bekas jerawat lama... apakah ia sebenarnya?  Kesan tompokan hitam itu adalah sel mati yang tidak dapat digantikan dengan sel baru yang lebih baik.  Pengambilan protein membantu menghasilkan sel baru maka sel mati dan sel lama ini dapat disingkirkan.  Apa kelebihan dan kebaikan protein sebenarnya?

KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN

Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi.  Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi.  Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Badan kita terdiri daripada sel.  Dari sel membentuk tisu.  Dari tisu membentuk organ.  Dari organ membentuk sistem.  Protein merupakan makanan kepada sel.  Jika sel mendapat cukup protein , ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel lama dan mati.

Selain itu, protein sangat penting untuk proses pertumbuhan.  Susu ibu mengandungi sebahagian besar protein.  Ibu yang mengamalkan makanan seimbang dan lengkap dengan protein dan semua zat akan mendapati anaknya membesar dengan sihat dan perkembangannya sangat hebat...insyaALLAH.

PENTINGKAH PROTEIN?

Our body need protein to grow BIG & STRONG!  It's a basic material of all living celss and organ-building block of the body.  Struktur asas badan manusia adalah sel.  Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT.  Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum - protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

25% daripada badan kita berasal (diperbuat) daripada Protein - kuku, rambu, kulit, otot-otot adalah protein.  Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Protein berasal dari perkataan Gree (PROTOS) bermaksud 'The First' dan badan kita terdiri daripada: 
  • 66% Water
  • 25% Protein
  • 8% Fats
  • 1% Combination of Minerals & Vitamins

TAHUKAH ANDA?

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya.  Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an.  Selang beberapa tahun kenudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee.  Amat penting dalam diet harian kita.  Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya.  Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan.  Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semulajadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolestrol dan laktosa.  Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekalkan tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.  Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik.  Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), di mana ia disahkan melalui Identity Preservation Program.  Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):
  • Anemia - kurang darah atau kurang oksigen dalam darah
  • Kidney disease - penyakit buah pinggang
  • Liver - penyakit hati
  • High Cholesterol - kolestrol tinggi
  • Low blood pressure - tekanan darah rendah
  • Low blood sugar - kandungan gula dalam darah rendah
  • Nerve instability - fungsi saraf tak stabil
  • Peptic ulcer - ulser perut + usus
  • Poor wound healing - luka lambat sembuh
  • Poor blood circulation -pengaliran darah yang tidak lancar
  • Poor vision - penglihatan kurang baik
  • Irritability - badan menggeletar
  • Fatigue - letih lesu
  • Weakness - lemah
  • Water retention - tinggi kandungan air dalam tisu badan
  • Prolonged period of time mental retardation - ternecat akal
  • Lack of resistance to infection - ketahanan badan rendah terhadap jangkitan

Kelebihan ESP ini ialah:
  • Membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ.  Dari organ terhasilnya sistem.  Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
  • Menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung.
  • Setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat.
  • Kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat, payudara dan monopous.
  • Indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah.
Jadi...apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?

Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu terasa energetic dan tak rasa lapar sangat...so bonuslah for weight management)

Lelaki : melindungi dari any disease (heart, cancer, etc)

Ibu mengandung : for a healthier pregnancy - well grown fetus; less late pregnancy discomfort.

Wanita : keanjalan kulit...(protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata.  Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

Ibu yang menyusukan : menambah dan mengekalkan milk supply ; increase berat badan baby healthily.  ESP juga membantu menganjalkan bentuk payudara wanita terutama yang menyusukan anknya.  Semua ibu yang telah mencuba ESP mengakui kebenarannya.  Payudara mudah rasa berat jika bayi lambat menyusu atau sesi perahan tertunda.  Selain itu, payudara tidak mudah lembik atau hilang keanjalan.  Namun pengambilan yang konsisten membantu mendapatkan hasil yang terbaik.

Bagaimana cara bancuhan ESP yang betul?

Bancuhkan 1 sudu besar ESP bersama air masak mati (air kosong) / sejuk atau air suam2 kuku seperti milo, susu atau jus...JANGAN BANCUH dengan AIR PANAS kerana kandungan zat protein mudah musnah pada suhu yang tinggi.

Namun diingatkan...ESP tidak boleh diambil lebih daripada 3 sudu besar sehari, ok...Ada sebabnya kenapa perlu dihadkan.  Nanti saya akan terangkan dalam entri lain.  As for now, just keep in mind, bersederhana adalah lebih baik.

************************************************************

Jadi, tunggu apa lagi?  Bagi ibu2 menyusu, dapatkan Pakej Triple M yang terdiri daripada Trial Pek Set B, Ostematrix dan ESP.

Dapatkan kosultasi percuma dan tips serta cara pengambilan yang betul apabila anda membuat pembelian dari saya.

Email: umie.imans@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: +6019 745 6954

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...